geoLjubljana 2020 vs. Himalayan balsam (GC9R6JA)

Upamo, da vam je bilo mega dogajanje v Ljubljani všeč in da ste še pri volji, da storite nekaj dobrega za mesto, ki vas je gostilo ta vikend. Udeležite se CITO dogodka GC9R6JA v nedeljo, 5. junija od 9.00 do 11.30. Mestni občini Ljubljana bomo pomagali pri odstranjevanju žlezave nedotike (Impatiens glandulifera) z močno prizadetega področja ob Savi na severovzhodnem obrobju mesta.

Žlezava nedotika je visoka enoletna rastlina. Njena domovina je Himalaja, zaradi človeškega vnosa pa se je danes razširila po celotni Severni polobli. Zaradi agresivnega razširjanja semen in hitre rasti se hitro širi in s preraščanjem izpodriva avtohtono rastlinje. V mnogih področjih jo štejejo za invazivno, v Evropi je vključena na seznam invazivnih tujerodnih vrst Uredbe (EU) št. 1143/2014 Evropskega parlamenta in Sveta o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst.

Cvetoča žlezava nedotika
Mojstri odstranjevanja invazivnih rastlin

Slovenski Geocaching klub je leta 2016 Mestu Ljubljana pomagal nabrati 650 kg japonskega dresnika v okviru javnega projekta

Kaj se bo dogajalo?

Najprej kratka predstavitev žlezave nedotike, drugih pogostih invazivnih rastlin in ukrepov, ki jih Mesto Ljubljana izvaja za preprečevanje njihovega razraščanja na zemljiščih v javni lasti (kot je projekt APPLAUSE , ki poteka že nekaj let). Nato pa puljenje rastlin dokler ne zadovoljite svoje potrebe po uničevanju v odlični geolovski družbi. Ni težko, je pa zabavno.

Zakladi v bližini

Osredotočili se bomo predvsem na CITO dogodek. V bližini pa se vendarle najde tudi kak zaklad za tiste, ki ne morejo začeti dneva brez nekaj najdb.

Druge aktivnosti

V okolici ni prav veliko drugih aktivnosti. Naš cilj je predvsem izpuliti čim več rastlin.

 

Praktični napotki

Dogodek bo potekal ob Savi pri Sneberju v okolici objavljenih koordinat. Dobimo se na parkirišču Športnega društva Sloga (zapornica bo odprta). Prostora za parkiranje je dovolj, na lokaciji je tudi okrepčevalnica z jutranjo kavo in pijačami za gašenje žeje na vroče poletno dopoldne. Dogodek je zelo preprosto dostopen s štajerske avtoceste (izhod #26 Ljubljana-Sneberje). Do Sneberja pripelje tudi avtobus mestnega prometa #12, a v nedeljo zjutraj raje ne računajte nanj.

Rastlina ima plitve korenine, zato je odstranjevanje enostavno s puljenjem brez uporabe večje sile. Aktivnost je primerna za vse, saj rastline niso strupene ali alergene. Ne potrebujete posebne opreme, pridite pa v primernih oblačilih in obutvi. Prosimo vas, da prinesete zaščitne rokavice, če jih imate. Nekaj jih bomo priskrbeli tudi organizatorji.