Dodatne dejavnosti

Mega je seveda osrednji dogodek konca tedna, ponujamo pa tudi nekaj drugih dejavnosti, ki lahko nadgradijo vaše doživetje obiska dogodka in Ljubljane. Vodeni ogled muzeja in Ustvarjalna delavnica bosta na lokaciji mega dogodka v Narodnem muzeju. Vse dodatne dejavnosti so bodisi brezplačne bodisi dostopne za simbolično vstopnino, s katero pokrijemo stroške naših partnerjev. Število udeležencev je omejeno, zato morate svoje mesto rezervirati. Druge dodate dejavnosti bomo dodali, ko oziroma če bodo na voljo.

Jutranji tek/pohod na Ljubljanski grad

Si želite malo pretegniti noge pred začetkom mega dogodka? Najbolj navdušeni geolovci med ljubljanskimi tekači, ki so hkrati tudi najbolj navdušeni tekači med ljubljanskimi geolovci, vas vabijo, da se jim pridružite na jutranjem krožnem teku po Ljubljani. Udeležba je brezplačna.

Začetek je na Krekovem trgu pred Lutkovnim gledališčem, kjer bodo udeleženci opravili nalogo za vpis najdbe virtualnega zaklada Martin Krpan. Približno 5,5 km dolga krožna proga bo tekače popeljala na Ljubljanski grad, s katerega sledi spust na Stari trg, nato pa lahkoten tek ob Ljubljanici do Krakovega. Po postanku za vpis najdbe virtualnega zaklada Trnovska cerkev sledi tek do prizorišča mega dogodka in povratek čez Tromostovje mimo stolnice in tržnice nazaj na izhodišče.

Udeležence bomo glede na intenzivnost teka razdelili v tri skupine: močnejši tempo, lahkotnejši tempo in pohod.

Krekov trg, sobota, 4. junij, 7.50-9.30 [Rezervacija]

Geolovski izlet s supom po Ljubljanici

Ste pripravljeni za nekoliko bolj pustolovsko doživetje geolova v Ljubljani? Pridružite se izletu s supom po Ljubljanici od Špice do Tromostovja. Poiskali bomo T5 zaklad pod mostom in T5 zaklad pri Špici ter si ogledali staro mestno jedro iz nekoliko drugačne perspektive.

Izlet se bo začel 11.00 in traja približno eno uro in pol. Opravili ga bomo le v stabilnem vremenu in ob primernem vodostaju. Največ 9 udeležencev. Udeležba je 5 EUR na osebo in vključuje desko in veslo. Plačate jo v gotovini pred začetkom izleta. To ni tečaj supanja, ampak izlet skupine ljudi s predznanjem veslanja na deski. Udeležujete se ga na lastno odgovornost. Pridite v primernih oblačilih in obutvi, ne pozabite na pijačo in zaščito pred soncem (pokrivalo in krema za sončenje z velikim zaščitnim faktorjem). Veslanja v eno smer je približno 1,3 km. Ljubljanica je mirna reka, vendar je povratek proti toku.

Špica, sobota, 4. junij, 11.00-12.30 [Rezervacija]
Špica, sobota, 4. junij, 13.00-14.30 [Rezervacija]

Vodeni ogled stalne zbirke Narodnega muzeja

Narodni muzej Slovenije je naslednik prvega slovenskega muzeja: leta 2021 je praznoval dvestoletnico obstoja. Številni predmeti, ki so na ogled v stalni zbirki, sodijo v sam vrh svetovne kulturne dediščine. Med njimi izstopajo najstarejša piščal na svetu iz jame Divje babe, najdbe z Ljubljanskega barja in iz Ljubljanice, situla z Vač, edina staroegipčanska mumija v Sloveniji, pozlačeni kip emonskega meščana, gradbeni napis iz Emone, zlat germanski nakit iz obdobja preseljevanja ljudstev in srednjeveške lesene pasti.

Ogled stalne razstave s poudarkom na znamenitih predmetih za udeležence mega dogodka organizira Narodni muzej. Ogled vodijo izkušeni muzejski vodniki in traja približno 1 uro. Največ 20 oseb v skupini. Udeleženci se zberejo v avli muzeja 10 minut pred začetkom. Simbolično vstopnino 1,50 EUR na osebo plačate v gotovini pred začetkom ogleda.

Samostojen ali z Adventure Lab avanturo voden ogled stalne zbirke muzeja je za udeležence mega dogodka brezplačen. Če vas zanima zgodovina od paleolitika do zgodnjega srednjega veka, pa vam zelo priporočate, da si vzamete uro časa za vodeni ogled. Res se splača!

Če bodo opoldanski termini zapolnjeni, bomo odprli dodatne v popoldanskem času. Pustite nemško in angleško vodenje tistim, ki ne znajo slovensko.

Sobota, 4. junij, 11.00-12.00 (slovensko vodstvo) [Rezervacija]
Sobota, 4. junij, 11.30-12.30 (nemško vodstvo) [Rezervacija]
Sobota, 4. junij, 12.30-13.30 (angleško vodstvo) [Rezervacija]
Sobota, 4. junij, 13.00-14.00 (nemško vodstvo) [Rezervacija]
Sobota, 4. junij, 14.00-15.00 (slovensko vodstvo) [Rezervacija]
Sobota, 4. junij, 15.00-16.00 (slovensko vodstvo) [Rezervacija]

Ustvarjalna delavnica: izdelaj svoj geolovski spominek

Geolovski predmeti za menjavo oziroma SWAG (angl. stuff we all get – stvari, ki jih vsi nekje naberemo) so že skoraj malo pozabljen element naše igre. Kljub temu marsikomu še vedno zaigra srce, ko najde v zakladu kakšno uporabno ali dekorativno malenkost, kot so majhe igračke ali obeski. Na tej delavnici boste obudili svoje ročne spretnosti in izdelali nekaj drobnih predmetov, ki jih lahko odložite v kakšen zaklad. In tudi svoj lastni geoLjubljana 2022 spominek!

Udeležba na delavnici je brezplačna, vendar omejena na 25 oseb, zato vas prosimo, da rezervirate svoje mesto. Primerna je za geolovce vseh starosti. Material zagotovimo mi, ročne spretnosti pa boste morali prinesti s seboj. Če bo treba, vam jih bosta voditeljici delavnice z veseljem pomagali odkriti (na novo). Vodenje v slovenščini, angleščini in univerzalnem jeziku »pokaži in posnemaj«.

Učna soba Narodnega muzeja, sobota, 4. junij, 13.00-13.45 [Rezervacija]
Učna soba Narodnega muzeja, sobota, 4. junij, 14.00-14.45 [Rezervacija]