Welcome to geoLjubljana 2022 (GC8HKQ2)

V petek, 3. junija, bo najbolj mega geolovski dan pri nas doslej oddaljen le še eno noč. Vabimo vas, da večer pred težko pričakovanim dnevom preživimo skupaj na Community Celebration dogodku od 18.00 do 21.00 na terasi pred Tivolskim gradom. Nahaja se na koncu dolge promenade, ki se začne v srcu mesta in konča v njegovih pljučih. Od Tromostovja vas popelje mimo Narodne in Moderne galerije v skoraj ravni črti (če bo Jakopičev podhod takrat znova odprt) do vznožja Rožnika.

Tivoli je največji in najlepši ljubljanski park, ki se začne na robu mestnega središča. Zasnovan je bil leta 1813, ko je bila Ljubljana glavno mesto francoskih Ilirskih provinc, ime Tivoli pa je dobil sredi 19. stoletja. V parku se nahaja več pomembnih stavb in umetnin. Z območjem Rožnika je bil leta 1984 zaščiten kot Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Slikovito Jakopičevo sprehajališče, ki vodi od gradu do podhoda pri Moderni galeriji, je uredil arhitekt Jože Plečnik. Postalo je je priljubljeno razstavišče za razstave fotografij velikega formata, odprte vse leto.

Tivolski grad je bil zgrajen v 17. stoletju na mestu ruševin starejših stavb. Sredi 19. stoletja ga je od avstrijskega cesarja dobil v dar maršal Joseph Radetzky (med drugim znan iz Straussovega Radetzkyjevega marša) in ga prenovil v neoklasicističnem slogu. Danes je v njem Mednarodni grafični likovni center.

Praznovanje 20-letnice geolova v Sloveniji
Tivoli okoli leta 1850
Tivoli danes

Kaj se bo dogajalo?

Spoznajte oziroma pozdravite organizatorje, prevzemite Mega spletna trgovina nakupe in si naberite namige in nasvete lokalnih geolovcev. Pomešajte se med geolovce od blizu, daleč in zelo daleč ter uživajte v sproščnem vzdušju. Kratek nagovor s predstavitvijo prihajajočega vikenda in zgodovine parka ne bo pokvaril razpoloženja. Grajska kavarna bo odprta samo za nas. V njej so na voljo napitki vseh barv in okusov ter izbrane sladice in sladoled.

Zakladi v bližini

V parku je več zakladov, tudi tretji najstarejši zaklad v Ljubljani pod vrhom Rožnika. V parku so končne točke nekaterih večstopenjskih zakladov in (bolj ali manj) zaguljenih ugank, pa tudi lokacije nekaj Adventure Lab avantur.

Druge aktivnosti

V Tivoliju lahko počnete vse, kar se pač počne v parku. To je priljubljeno mesto za sproščujoče sprehode v pasji družbi ali brez nje, krmljenje ptic in veveric, piknik ali zajtrk v travi (priporočamo, da ob tem obdržite oblačila na sebi) in vse drugo, kar vam pride na misel za zmanjševanje vsakodnevnega stresa. Veliko otroško igrišče bo v času dogodka zaradi obnove žal zaprto. Manjše igrišče najdete ob parkiriščih na severnem robu parka, majhno igrišče s plezalno steno je tudi na lokaciji dogodka.

Mednarodni grafični likovni center je priljubljena točka lovcev na Invaderje. V Centru je bila leta 2021 odmevna razstava tega uličnega umetnika. Nekaj Invaderjev je tudi v pisarnah, ki sicer niso odprte za javnost. Potrudili se bomo, da bomo organizirali ogled za tiste geolovce, ki bi jih to utegnilo zanimati (vemo, da jih je več kot samo nekaj).

Praktični napotki

Tivoli je lahko dostopen iz mestnega središča skozi tri podhode (v času objave dogodka je bil Jakopičev podhod pri Moderni galeriji zaprt). Vsi avtobusi mestnega prometa, ki ustavijo v središču mesta, so dobra izbira. Če prihajate z avtobusom s severa, izstopite na postajališču Hala Tivoli. V manj verjetnem primeru prihoda z vlakom (ja, tudi to je mogoče in je kar uporabno za prihode z vzhoda ali zahoda) izstopite na postaji Ljubljana Tivoli.

Do lokacije dogodka ni mogoče priti z avtom. Kdor se ga želi udeležiti, se bo moral do njega sprehoditi skozi park. Za večino to ni neprijetno doživetje. Najhujše, kar se vam lahko zgodi, je srečanje s plenilskimi vevericami, za katere ste samohodni vsebnik s hrano. Ali da zatavate v kak posebej lep konec parka, ki vas bo tako prevzel, da boste pozabili na dogodek. Lahko pa seveda pridete s kolesom. 😉

Druge praktične in/ali zanimive točke so na spodnjem zemljevidu.